mÓdszereim

Kognitív terápia: különböző pszichiátriai zavarok kezelésére használható, pld. depresszió, szorongás, fóbiák, fájdalom szindrómák. Az egyén érzelmeit és a viselkedését nagymértékben az határozza meg, ahogyan a világot strukturálja, értelmezi. A kognitív terápia segítségével a személy – gondolkodásának újraértékelése és korrekciója révén – megtanulja uralni azokat a problémákat és helyzeteket, amelyeket korábban leküzdhetetlennek vélt. A pszichológiai problémáival kapcsolatban reálisabban fog gondolkodni és cselekedni, ily módon csökkennek a tünetei. A kognitív terápia oktató jellegű, az a célja, hogy megtanítsa az egyént, hogyan lehet saját maga terapeutája és nagy hangsúlyt fektet a visszaesés megelőzésére.

Relaxáció: a relaxáció a testnek és a léleknek – már az ókori görögök által felismert – szoros kapcsolatán alapul. Ugyanis a stresszhatások, a feszültség, a szorongás nemcsak lelki, hanem testi szinten is problémákat okozhat fejfájás, gyomorpanaszok, hátfájás formájában, tehát a pszichés feszültség testi panaszokhoz vezethet. A kapcsolat azonban fordítva is fennáll, hiszen az izmoknak, a testnek a relaxáció segítségével történő ellazítása a lelki ellazuláshoz, a feszültségmentes állapot eléréséhez vezet. Ez a módszer nagyon hatásos szorongásos zavarok ( pánik, fóbiák), nyugtalanság, ingerlékenység, depresszió, alvászavarok, fejfájások esetén.

Pszichodráma: az egyénen belüli feszültségeket, konfliktusokat a dramaturgia segítségével megjeleníti, azaz színpadra helyezi. Ily módon ezeket a belső konfliktusokat és feszültségeket jeleníti meg és újraéli, újraértelmezi. Egyéni terápiában monodrámának nevezik, amelyben a terapeuta és a kliens vesz részt.

NLP (Neuro-Lingvisztikai-Programozás): segít a teljesítmény javításában és a problémák megoldásában. Az NLP három területet tanulmányoz, amiről a nevét is kapta:
Neurológia - Az elme, a gondolkodás
Lingvisztika – A nyelvhasználat és annak hatása
Programozás – Mit kell tennünk annak érdekében, hogy elérjük a céljainkat?
Az NLP egy olyan módszer, amely segíti az embereket abban, hogy képesek legyenek új irányt venni annak érdekében, hogy meg tudják valósítani az álmaikat.